![](/media/lib/208/n-1202126282_633467-05b3c636c60b5b0ef143a8e94444eb65.jpeg)
Atrakcyjność na obcasach
20 listopada 2014, 07:38Mężczyźni chętniej pomagają kobietom w butach na wysokich obcasach. Wyniki badań Nicolasa Guéguena z Université de Bretagne-Sud ukazały się w piśmie Archives of Sexual Behavior.
![](/media/lib/99/n-kawa-b68ec56aa488c24bd6052a965a3d771d.jpg)
Kwas chlorogenowy zapobiega chorobom związanym z otyłością
18 listopada 2014, 13:45Występujący w kawie kwas chlorogenowy (CGA) znacząco zmniejsza insulinooporność i stłuszczenie wątroby u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.
![](/media/lib/105/n-ziarna-kakao-d1b051a8d8629ab0c34e65ed95dd7c10.jpg)
Interwencja dietetyczna odwraca związane z wiekiem pogorszenie pamięci
27 października 2014, 11:42Flawanole kakao odwracają związane z wiekiem pogorszenie pamięci u zdrowych starszych dorosłych.
![](/media/lib/140/n-procesor-515f4921eb888941558231eba64854ff.jpg)
VISC lepsza niż CISC i RISC?
27 października 2014, 08:44Niedawno założona firma Soft Machines zaprezentowała podczas Linley Microprocessor Conference nową architekturę nazwaną VISC. Przedsiębiorstwo twierdzi, że jest ona znacznie bardziej wydajna od obecnie używanych CISC i RISC.
![](/media/lib/206/n-dynie-c07cce183417b187731b56a089af20eb.jpg)
Ustanowiono nowy północnoamerykański rekord wagi dyni
22 października 2014, 15:24John Hawkley, farmer z doliny Napa, wyhodował najcięższą jak dotąd dynię w Ameryce Północnej. Gdy zważono ją w zeszły poniedziałek (13 października) w ramach zbliżających się obchodów Half Moon Bay Pumpkin Festival, wskazówka zatrzymała się na 933 kg.
![](/media/lib/159/n-1190713490_567617-fff9be8e9cd7a910b323e3918ab0841a.jpeg)
Modele klimatyczne zawyżają ilość CO2
20 października 2014, 13:22Grupa amerykańskich uczonych twierdzi, że powszechnie używane modele klimatyczne zawyżają przyrost CO2 w atmosferze o około 16%. Nieprawidłowo szacują bowiem ilość dwutlenku węgla pochłanianego przez rośliny
![](/media/lib/206/n-sok-grejpfrutowy-eda82cf6c3f9e8f31291fefbd7d05cae.jpg)
Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie
14 października 2014, 14:17Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.
![](/media/lib/205/n-napoje-df8ca5c5c333539e007154c1fb60a843.jpg)
Cukry przyczyną problemów pamięciowych
8 października 2014, 09:27Dojrzewające szczury, które wypijały duże ilości płynów, zawierających cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy w stężeniach odpowiadających popularnym napojom, miały problemy z pamięcią i zapalenie mózgu. Rozwijał się też u nich stan przedcukrzycowy.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Mutantom niestraszna wysokocukrowa dieta
7 października 2014, 11:49Pracując z nicieniami Caenorhabditis elegans, zespół Seana Currana z Uniwersytetu Południowej Kalifornii wpadł na trop szlaku genetycznego, który pozwala obejść, a właściwie zahamować wpływ wysokocukrowej diety na przyrost wagi.
![](/media/lib/205/n-spodnica-0a2ee28b70026e0a87064e7a660b0205.jpg)
Ze wzrostem rozmiaru spódnicy rośnie ryzyko raka piersi po menopauzie
29 września 2014, 16:56U kobiet, u których od połowy 3. dekady życia co dziesięć lat rozmiar spódnicy rósł o 1 jednostkę, ryzyko rozwoju raka piersi po menopauzie jest aż o 33% wyższe. Ogólny wzrost wagi w dorosłości to znany czynnik ryzyka raka piersi, ale rozrastająca się talia wydaje się szczególnie szkodliwa.